Travl start for nyt byråd – 96 punkter på dagsordenen

Ved starten af enhver ny byrådsperiode, skal lokalpolitikerne i Randers typisk igennem mere end 90 dagsordenspunkter. I år er det 96 punkter, lidt flere end sidste år. Det er rigtig mange punkter at forholde sig til. Derfor har vi spurgt to af Randers Byråds nye medlemmer om, hvordan de tackler deres officielle debut-optræden.

Det er bag denne facade, at byrådsmøderne typisk foregår. På mandag vil byrådsmødet i stedet foregå i Arena Randers. (Foto: Rene Jensen/Creative Commons)

Af Anders Funch Engelstad

Der er mange ting at sætte sig ind i når man er nyvalgt og skal stifte kendskab til en hel kommune. Det er lidt over to måneder siden, at Randers’ borgere valgte et nyt byråd. På mandag samles det nye byråd, hvor de får sig en ilddåb. Her skal de igennem en lang, lang liste af punkter. Hele 64 af disse punkter omhandler valg til diverse bestyrelsesposter.

Ingen rådhuspandekager

Nuvel, Randers er langt fra Københavns Rådhus’ berømte pandekager, men på mandag kan Randers byde på noget andet:

’’Det, der skal deles ud, er kødben. Langt de fleste bestyrelsesposter er uden vederlag og udelukkende interessebetonet. Og så er der de der kødben. Der er et par enkelte poster, som giver ekstra kroner, så jeg ser frem til at se, hvem Torben Hansen (Borgmester, S) synes skal bestride dem,’’ fortæller Lars Axel Nielsen, der er nyvalgt medlem for Nye Borgerlige.

Faktisk er det ikke kun folkevalgte, der kan modtage disse kødben. De kan også tilfalde personer, som for eksempel ikke blev valgt i november. Et eksempel på dette så man i 2018 i Nordfyns Kommune, hvor der var ramaskrig, da de lønnede bestyrelsesposter tilfaldt de partier, som ikke kom ind, men var i valgforbund med den nye borgmester.

Nye Borgerlige-politikeren frygter dog ikke, at dette scenarie kommer til at udspille sig i det kronjyske. For ham er det vigtigste, at de mest kompetente og engagerede personer får de relevante poster.

Han ønsker ikke at afsløre, hvorvidt om han selv får tildelt nogle poster.

De nye drenge i klassen

Tre af stolene i byrådssalen tilhører i denne periode en nystiftet lokalliste. Østbroen, som partiet hedder, gik til valg på, at de er imod Klimabroen. Fem af dagsordenspunkterne omhandler sågar også dette emne, hvorfor Peter Møller Kjeldsen, der er byrådsmedlem for Østbroen, udtaler:

’’Vi er ikke særlig berørt af mængden af punkter på mødet. Det kan da godt se lidt voldsomt ud, men vores fokus ligger på Klimabroen. Det er det, vi er valgt ind for at kæmpe imod.”

Begge de nyvalgte byrødder tilføjer, at de glæder sig til at samles med deres nye kollegaer, men understreger at udsigten til en lang debutaften ikke kuer dem.

Byrådsmødet afholdes i Arena Randers klokken 16:00. Det vil være åbent for tilhørere og kan også transmitteres på Randers Kommunes hjemmeside.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *