Flagpolitik til debat i Randers Kommune – Et forslag skal afklare, hvornår der skal flages i sympati

I Danmark har vi en række officielle flagdage og andre mærkedage, hvor der altid flages med Dannebrog. I Randers Kommune vil man også gerne have klare principper for, hvornår der gøres brug af symboler til sympatitilkendegivelser. Det skal et nyt forslag afklare.

I Randers er tiden moden til at få sat nogle faste rammer på sympatitilkendegivelser
Foto: Randers Kommune

Af: Sebastian Pfaff

I Randers Kommune er der et ønske om mere faste rammer, når det kommer til brugen af symboler, når der skal udvises sympati for en sag.

En god ide med faste rammer

Et nyt forslag blev derfor præsenteret på kommunens økonomiudvalgsmøde mandag den 24. januar, og Randers Kommunes viceborgmester Claus Berggren (V), der er næstformand for udvalget, er tilhænger af forslaget:

“Jeg synes, det er en god idé med faste rammer. På den måde kan vi spare ressourcer, fremfor at samle 31 byrådsfolk til en snak om diverse sympatitilkendegivelser,” siger næstformanden for økonomiudvalget.

Forslaget bliver går nu videre fra økonomiudvalget til byrådet, og økonomiudvalgets næstformand er meget tilfreds med forslaget.

Ikke alle flag er velkomne

Hvis forslaget godkendes, er der dog visse scenarier, Claus Berggren ikke håber vil udspille sig i Randers Kommune.

I konkrete tilfælde vil Randers Kommunes borgmester nemlig alene skulle beslutte hvor, hvor længe og hvordan en eventuel sympatitilkendegivelse skal finde sted.

“Det er naturligvis en god idé at hejse Tysklands flag, hvis vi får en tysk delegation på besøg ,” siger han

“Men jeg ville være ked af, hvis Randers Kommunes borgmester (Torben Hansen (S), red.), der er Socialdemokrat, hænger et rødt flag op den 1. maj. Det synes jeg ikke ville være på sin plads. Arbejderne må gerne fejre 1. maj, og de må også gerne gå i Fælledparken i København. Det har jeg ikke noget problem med, men jeg har et problem med, hvis kommunen begyndte at flage den 1. maj,” siger Randers-politikeren.

Områder borgmester Torben Hansen (S) vil komme til at råde over med hensyn til sympatitilkendegivelser

1. Markering af lokal almennyttig sag eller begivenhed – Det kan eksempelvis være en i forbindelse med en større lokal begivenhed.
2. Lokale katastrofer
3. Nationale katastofer


*Byrådet står ifølge forslaget for markeringer af generelt almennyttig sager såsom anvendelse af regnbuesymbolet i forbindelse med FN’s internationale dag mod diskrimination.
Kilde: Randers.dk

Rosa Lykke Yde fra Socialistisk Folkeparti Rosa Lykke Yde er ligeledes i Randers Kommunes økonomiudvalg. Hun er enig i, at forslaget er en god ide.


Det skyldes blandt andet erfaringer fra den kronjyske byrådssal, hvor der tidligere har været noget tvivl om kommunens retningslinjer, når det kommer til flagpolitik.

“Jeg er tilhænger af forslaget. Det er en god idé at få forventningsafstemt den slags ting, så der aldrig opstår tvivl om, hvilke retningslinjer vi arbejder med. Vi har tidligere haft sager, hvor nogle har været i tvivl om vores retningslinjer, så det er godt at få genovervejet, om vi har nogen, og få dem slået fast en gang for alle,” siger Rosa Lykke Yde (F).

Tidligere problemer med manglende retningslinjer

Manglen på faste retningslinjer har f.eks. vist sig engang, hvor Dansk Folkeparti ønskede at have Dannebrog hængende inde i byrådssalen. Det er dog ikke den eneste sag, som Rosa Lykke Yde mindes.

“Engang blev der også flaget den 1. maj på Randersbro. Det var der mange politiske drøftelser om. Jeg tror, at disse episoder har ført til, at forvaltningen nu har sat sig for at lave disse retningslinjer,” siger hun.

Det var 3F Randers og LO, der med særtilladelse fra Randers Kommune hang Dannebrog og røde flag med skriften “1. maj” op på Randersbro tilbage i 2020.

På de officielle mærkedage hejses flagende ved Det Gamle Rådhus, ved Laksetorvet samt på kommunale skoler og institutioner i Randers Kommune.

Læs mere om flagdagene her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *