15 borgere på fem timer: Hjemmehjælpere i Randers Kommune føler sig stressede

Hjemmehjælpere og FOA beder om flere hænder til en presset branche, der er i knæ. Formanden for omsorgsudvalget, Ellen Petersen (S), er ikke bekendt med stressforholdene. 

Hjemmehjælpere løber stærkt derude. Nogle gange for stærkt. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Af Jacob Espander Clemen og Magnus Maury Sørensen

Hjemmeplejen i Randers Kommune er for alvor sat under pres og tillidsrepræsentanter fra FOA efterspørger flere hænder til området, da nogle af deres medlemmer ikke kan følge med. Hjemmehjælperne er presset på tid, og det kan have konsekvenser for kvaliteten af borgernes omsorg. 

Tillidsrepræsentant for hjemmeplejere i Randers oplyser til Kronnyhederne, at plejerne i værste tilfælde skal forbi og pleje 15 borgere på fem timer. Det er 20 minutter pr. borger inklusiv transport. 

Ubehagelige arbejdsepisoder

Kronnyhederne har været i kontakt med flere kilder, der arbejder inden for hjemmeplejen i Randers Kommune. De udtrykker stor bekymring for deres arbejdsvilkår:

“Vi har ikke tid til at udføre vores arbejde ordentligt. Vi har nogle gange ikke engang tid til at komme på toilettet, fordi vi skal løbe så stærkt,” siger kilden.

Kronnyhederne er bekendte med navnene, men kilderne har ønsket at medvirke anonymt, da det kan have karrieremæssige konsekvenser og repressalier for dem. 

Særligt tidspresset har konsekvenser, og kilden husker da særligt en episode, der var udslagsgivende:

“En borger var faldet og endte med at ligge på gulvet en time.  Vi kunne ikke hjælpe ham op, fordi vi ikke måtte løfte ham med de bare hænder. Den maskine der skulle løfte ham op, var vi ikke lært op i, og vi ikke var nok på arbejde. Han endte med at tisse i bukserne, før vi hjalp ham op,” siger kilden, der har været hjemsendt med stress i forbindelse med sit arbejde. 

Formand med anden opfattelse

Formanden for omsorgsudvalget, Ellen Petersen (S), har tidligere drøftet hjemmeplejen ved et udvalgsmøde.

“Mit indtryk er, at hjemmeplejen fungerer fint i Randers Kommune,” siger formanden. 

Men da Kronnyhederne foreligger kritikken fra FOA og kilderne vedrørende stressforholdene og de manglende medarbejdere, får tonen en anden lyd:

“Det er ikke nyt, at der er pres på personalerekruttering. Nu ved jeg ikke, hvor meget stress forholdene fylder. Jeg vil hellere tale med FOA om det, end jeg vil tale med journalister om det. Indtil jeg har undersøgt tingene, kan jeg ikke bare sidde og tage alt for pålydende,” siger formanden.

Ellen Petersen vil undersøge forholdene nærmere, før hun tager en konkret beslutning på området, oplyser hun. Hun anerkender, at sygemeldingerne med stress er en alvorlig problematik, og man skal tage stress som sygdom aldeles alvorligt. 

FOA genkender problematikken

Fælles tillidsrepræsentant for hjemmeplejere i Randers, Jack Thorøe Nielsen, hentyder til, at det ikke kun er i Randers Kommune den er gal med hjemmeplejen, men et landsdækkende problem, der har strukket sig over et par år:

“Vi har et offentligt system, der bløder. Det føles som at slukke ildebrande dagligt,” siger Jack Thorøe Nielsen.

“Der mangler personale. Det sætter yderligere pres på det faglærte personale, at uuddannede personale skal ind og løfte en opgave,” tilføjer tillidsrepræsentanten.

Borger oplever, at sygemeldinger præger hverdagen

89-årige Nangcy Pharsen har igennem mange år modtaget hjemmehjælp, men inden for det seneste halve år har hun dog bemærket en betydelig forandring i, hvem der passer hende.

“Seks dage kom der seks forskellige medarbejdere, det er jeg træt af. Det seneste halve år er der kommet mange forskellige plejere”

Nangcy Pharsen påpeger dog, at de hjemmehjælpere, der kommer, er gode til at udføre deres arbejde.

I 2021 har regeringen sammen med finanslovspartierne afsat yderligere 192 mio. kr til faste teams i hjemmeplejen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *