Regeringen vil bekæmpe jødehad med obligatorisk undervisning om Holocaust

På et pressemøde tirsdag den 25. januar præsenterede justitsminister Nick Hækkerup (S) og kirke- og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) en handleplan for at sætte ind mod antisemitisme.

Af Albert Bastian Boysen

Det danske skolesystem skal øge børn og unges kendskab til Holocaust og antisemitisme. Det fremgår af en ny handleplan af regeringen, der tirsdag den 25. januar blev præsenteret af justitsminister Nick Hækkerup (S) og kirke- og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).  

En del af handleplanen inkluderer en ændring i historiefagenes lærerplan, så undervisning om Holocaust gøres obligatorisk.  

”Det ville være forkert at sige, at jeg er udfordret på, at der kommer den her slags pålæg, men jeg ville omvendt også gå så vidt som at sige, at det er jo sådan set at sparke en åben dør ind,” siger Mogens Pold, der tiltræder som rektor på Randers Statsskole den 1. februar fra en stilling som vicerektor.  

For Mogens Pold er essensen ikke at man lærer om noget specifikt i gymnasiet, men at man bliver et andet menneske, som lærer at forholde sig kritisk. 

”Man skal lære at tænke og forholde sig kritisk, til det man støder på, i det medielandskab vi har og at være i stand til at grave en tak dybere, end et ureflekteret indtag af et synspunkt man er udfordret på,” siger Mogens Pold. 

Mogens Pold påpeger, at det er sjældent, at noget så specifikt skal være med i læreplanen. 

”I danskfaget har vi for eksempel forfattere, som vi skal rundt om, men ellers er den slags bindinger ikke typiske,” siger Mogens Pold.  

Undervisningskravet er blandt 15 andre konkrete initiativer, der blandt andet rækker fra formidling af dansk-jødisk kulturhistorie til forebyggelse af radikalisering og antisemitisme i særlige miljøer.

”Antisemitisme er helt uacceptabelt og hører ingen steder hjemme. Vi har i nyere tid for eksempel også oplevet, at der var hærværk mod en jødisk gravplads. Det er vigtigt, at alle generationer lærer af historien, så den ikke gentager sig. Skolen er naturligvis det oplagte sted at starte,” udtaler børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz Theil (S) i en pressemeddelelse fra justitsministeriet.

På årsdagen for Krystalnatten mellem den 9. og 10. november i 2019 blev over 80 jødiske gravsten overmalet på Østre Kirkegård som del af en antisemitisk hærværksaktion. Justitsminister Nick Hækkerup (S) gjorde det dengang bekendt, at regeringen agtede at udarbejde en landsomfattende handlingsplan for at bekæmpe antisemitisme.

Handlingsplanen er udarbejdet på tværs af forskellige ministerier og er drøftet med Det Jødiske Samfund, Dansk Institut for Internationale Studier og erfaringer fra en række lande, forskere og organisationer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *