Splittet byråd stemmer mandag – Skal Randers Kommune flage for mangfoldigheden?

På mandag skal byrådsmedlemmerne i Randers Kommune stemme om, hvorvidt de lejlighedsvis skal flage i regnbuens farver til ære for mangfoldighed og minoritetsgrupper. Men en eventuel regnbue i toppen af de kommunale flagstænger vækker uenighed blandt byrådspolitikerne.

Af Gry Trabjerg Hult

Foto: Benson Kua, Flickr.

Tilbage i september 2021 foreslog Rosa Lykke Yde (F) i Randers Byråd, at regnbueflaget skulle bruges i Randers Kommune til ære for mangfoldigheden.

Herefter blev forvaltningen sat til at fremlægge konkrete forslag til, hvornår regnbueflag kan anvendes og hvordan. 

Denne fremlægning er nu klar og godkendt ved økonomivalget med 5 stemmer for og 4 stemmer imod. Venstre, Det Konservative Folkeparti og Østbrolisten stemte imod.

Den endelige afstemning om vedtagelse skal nu foregå ved byrådsmødet mandag d. 31 januar 2022.

Splittelse mellem byrådsmedlemmer

Det farverige forslag deler vandene i Randers Byråd.

Morten Lindberg (V) var en af dem, der i økonomiudvalget stemte imod:

“Helt generelt synes jeg ikke, at kommunes flagstænger skal bruges som støtte til politiske agendaer. Jeg er selvfølgelig fortaler for, at vi skal beskytte minoriteter, men det skal vi gøre ved handling. Symbolpolitik løser ikke noget”, siger Morten Lindberg.

Han mener, at Rosa Lykke Yde (F) med fordel kunne have gået anderledes til værks: 

”I stedet for at foreslå et regnbueflag, skulle hun bede forvaltningen om at undersøge, hvordan vi bedre kunne støtte op om deres rettigheder. Det er jo egentlig det, der er det sande spørgsmål.”

Til dette anerkender Rosa Lykke Yde (F), at der er tale om symbolpolitik, men at der skam også er handling bag:

”Jeg giver Morten fuldstændig ret i, at det er symbolpolitik, og at det er en tilkendegivelse af sympati. Der er ikke noget, der er mere åbenlys symbolpolitik end at rejse et symbolsk flag. Symbolpolitik kan også være værdifuldt. Vi kan være med til at hylde mangfoldighed. Men at sige, at det ikke er fuldt op med handling, det synes jeg er en tilspidsning”,

siger hun og fortsætter: 

”I forrige byrådsperiode har byrådet på foranledning af SF for eksempel fået lavet en ligestillingspolitik for alle køn i Randers Kommune. Jeg glæder mig til, at vi får den ud at leve. Det er vores organisation fuldt i gang med. Det er et skridt i den rigtige retning”

LGBT+ Danmark støtter op om forslaget

Hvis man spørger Jakob Steensen Nielsen, kommunikationskonsulent for LGTB+ Danmark, så er det positivt, hvis forslaget bliver vedtaget: 

”Det kan vi kun støtte op om. Det, at man som offentlig institution flager med regnbueflaget, er et tydeligt signal om, at det her er helt fundamentalt og ikke et spørgsmål om politisk ståsted så meget, som det er et spørgsmål om basale menneskerettigheder”.

Regnbuens lys ved Storegade og regnbueflag ved Laksetorvet

Regnbueflaget blev designet i 1978 af Gilbert Baker og bliver brugt som symbol for mangfoldighed og støtte til minoritetsgrupper i LGBTQ+ miljøet. 

Konkret foreslår forvaltningen, at flaget skal pryde på FN’s internationale dag for anti-diskrimination d. 1. marts ved at lyskaste regnbuefarver i Storegade og flage med regnbueflaget ved Laksetorvet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *