Klamydiaudbrud: Randers ligger i top tre blandt flest klamydiasmittede mellem 15 og 29 år

Rapporten ”Klamydiatilfælde i 2018 og 2020” fra Sex og Samfund viser, at klamydiasmitten i landets kommuner er steget med hele 20 procent – og især i Randers går det den forkerte retning.

Af Amalie Hother Sørensen


Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at Randers sammen med Aalborg er den kommune i Danmark, der har tredje flest klamydiasmittede pr. unge indbygger. Med 31,3 klamydiatilfælde pr. 1000 unge ligger Randers Kommune i top tre blandt landets kommuners klamydiatilfælde.


Danske Regioner vil give 10 millioner til forebyggelse af smitten
I september 2021 udtalte Danske Regioner sig om at indgå en aftale på 10 millioner kroner til at forebygge klamydiasmitten mod de hårdest ramte kommuner – herunder Randers Kommune. Det betyder, at når aftalen er trådt i kraft, kan Randers Kommune tilbyde unge gratis hjemmeprøvetagninger til både klamydia og gonorré. Dette er byrådsmedlem og medlem af Sundheds-, idræts- og kulturudvalget Daniel Madié (C) særligt begejstret for:


”Det er meget glædeligt, at Danske Regioner tilbyder midler til kommunen, så de unge kan blive testet. Dem vil vi tage imod med kyshånd”.


Tillid til folkeskolerne
For at bekæmpe kønssygdommen mener Daniel Madié (C), at standardkampagner om beskyttelse og Condomeriet, der er støttet af kommunen, er et godt sted at starte. Men nye tiltag for at forebygge klamydiasmitten mener Daniel Madié (C) dog ikke er et arbejde for byrådet:

”Klamydiaudbredelsen skal ikke diskuteres i byrådet, for sundhedsvæsnet og seksualundervisningen i folkeskolerne er gode til at informere om sunde seksuelle vaner. Jeg har fuld tillid til, at folkeskolerne informerer eleverne grundigt nok”.


Oplysningsindsatsen er ikke god nok
Generalsekretær for Sex og Samfund Bjarne B. Christensen kan dog ikke afspejle sig i denne tillid til folkeskolernes seksualundervisning:

”Vi kan jo se, at antal klamydiasmittede i kommunen bliver ved med at stige, så oplysningsindsatsen i Randers Kommune er ikke god nok”.

Den primære seksualundervisning foregår i Danmark i folkeskolerne, hvor de her kan stifte bekendtskab til blandet andet kønssygdom og behandling af kønssygdomme. Her mener Bjarne B. Christensen, at lærerne på folkeskolerne skal uddannes og støttes bedre i håndtering af kønssygdomme og seksualundervisning på folkeskolerne. Yderligere mener Bjarne B. Christensen,  at der i kommunerne og på folkeskolerne skal informeres bedre om tests og oplysninger vedrørende kønssygdomme.


”Vi bliver nedprioriteret”
Koordinator for sexambassadørerne på Randers Ungdomsskole Peter Larsen mener, at kommunerne skal være bedre til at oplyse de unge omkring kønssygdomme.

”Sexambassadørerne tager i løbet af et skoleår 20-30 gange ud på folkeskolerne i landets for at informere de unge om kønssygdomme. Her oplever vi ofte, at vi bliver nedprioriteret fremfor faglig undervisning”.

Sexambassadørerne i Randers Ungdom skal mødes i morgen torsdag d. 27. januar, hvor de blandet andet skal diskutere klamydiaudbruddet i Randers. Yderligere skal sexambassadørerne i uge 5 og 6 ud på omkringliggende folkeskoler, hvor kønssygdommen klamydia bliver et af de temaer, de vil tage op.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *