En ny rapport fra Dansk Vegetarisk Forening viser, at forretningsdrivende er nøglen, hvis samfundet skal omlægge til plantebaseret kost. De skal i højere grad kunne tilbyde plantebaserede produkter. En af de forretningsdrivende, som er åbne overfor det, er ejer af Pølsepavillonen, Rune Knudsen.
Foto: Anders Engelstad
Af Anders Engelstad
En stor del af den animalske produktion vil være forsvundet om cirka 10-15 år, anslår Dansk Vegetarisk Forenings nylige rapport. I stedet vil plantebaserede produkter være i høj kurs, når danskerne skal have deres daglige proteinindtag.
Pølserne bliver grønne
Rune Knudsen føler sig ikke synderligt truet, hvis man fremstiller denne prognose for ham.
’’Mine kunder er enormt konservative og ligeglade med, hvad vegetarforeningen siger. Pølsen er jo ikonisk og vil også være her om 30 år,’’ proklamerer pølsemanden. Derudover bemærker han, at ’’ved nærmere eftertanke, så størstedelen af mine kunder demente eller døde til den tid, men pointen er, at der stadig vil være et marked for kød – måske bare med plantepølser.’’
Det skal dog ikke lyde som om, at pølsemanden er modstander af den grønne omstilling eller flere planter i den daglige kost. Han er overvejende tilfreds med rapportens budskab.
Rapporten udelukker nemlig ikke, at kød fortsat kan have en rolle i danskernes madplaner. Blot markant sjældnere og i mindre mængder. Det handler om en balance. En balance, som han selv synes er vigtig.
’’Jeg tror ikke på ekstremisme, altså hvis vi alle skal være veganere. Omvendt, så tror jeg heller ikke på, at vi alle skal leve af kød hver dag. Hvis du spiser kødfrit 5 dage om ugen, så har du også plads i kødregnskabet til en weekendpølse hos mig. Det handler om, at finde en balance.’’
En forkantsmand
Rune Knudsen har da også tidligere forsøgt sig med vegetariske produkter. Han fortæller dog, at han sjældent fik solgt mere end en eller to grøntsagspølser på en dag, og det mener han ikke er god forretning. Han håber derfor, at pølsekulturen vender, og der kommer større efterspørgsel på de grønne produkter.
I øjeblikket arbejder han på en ny vegetarburger, der forhåbentlig bliver en storsællert, som ’’folk køber efter gudstjenesten,’’ siger han og peger hen på Sct. Mortens Kirke.
Voxpop: Spiser Randrusianerne grønt?
Victoria til venstre: Er begyndt at bruge vegetariske opskrifter af og til.
Jonas i midten: Spiser vegetarisk derhjemme cirka en gang om ugen, men det er på grund af at hans forældre laver aftensmaden.
Anne Louise og Birgitte til højre: Er i gang med en udfordring, hvor de spiser vegansk hele januar.