Ny helhedsplan for Udbyhøj Havn: ”Byens potentiale er stort”

Udbyhøj Havn har udviklet sig på mange måder i de senere år, og ifølge Randers Kommunes nye helhedsplan har havnen endnu ikke fået forløst sit potentiale.

Foto: Foreningen Udbyhøj Havn

Af: Sebastian Pfaff

Kan en by få vokseværk?

Spoler vi tiden ti år tilbage var kabelfærgen mellem Udbyhøj Nord og Udbyhøj Syd det eneste at finde for enden af Færgevej i Udbyhøj. Nu er situationen en helt anden, og Udbyhøj har både fået en strand og en uhyre eftertragtet havn.  

Byen har gennem en længere periode gennemgået en rivende udvikling, og det lader ikke til, at den kronjyske havneby er gået i stå på udviklingsfronten – tværtimod.

Politisk optimisme

Mandag den 24. januar 2022 mødtes Randers Kommunes økonomiudvalg, hvor en ny helhedsplan for Udbyhøj Lystbådehavn blandt andet var på dagsordenen. Helhedsplanen omhandler adskillige udviklingsmuligheder ved havnen såsom ferieboliger og fiskerhuse, der kan give mulighed for pop-up butikker i afgrænsede lejemål.

Randers Kommune har modtaget adskillige henvendelser fra lokale aktører, som har ønske om at drive fiskehandel fra kommunale fiskerhuse. Viceborgmester for Randers Kommune Claus Berggren (V), der også er formand og næstformand for kommunens Erhvervs- og planudvalg og Økonomiudvalg, støtter op om projektet og er optimistisk.

”Udbyhøjs potentiale er stort. Når man sejler på Randers Fjord, på vej ind til Randers Havn, kan man undervejs lægge til i Udbyhøj Havn, og derfor kunne nogle lokale pop-op butikker være en rigtig god idé. Det kunne eksempelvis være en traditionel fiskehandler,” siger Claus Berggren til Kronnyhederne.

I 2015 var tallet for udlejede bådpladser på 100. I dag er samtlige 170 pladser optaget og ventelisten er på 50, hvilket må siges at være vidnesbyrd om, at Udbyhøj Havn har fat i den lange ende. For at efterkomme den stigende interesse er en udvidelse af havnens bådkapacitet derfor i støbeskeen.

”Alle disse tiltag, der er inddraget i helhedsplanen, trækker turister til og skaber noget liv i byen, men det gavner også lokalsamfundet. Det gør det muligt, at man kan starte noget lokalt erhverv. Det giver en masse muligheder især i forbindelse med fiskeri, men også når det kommer til lokalt landbrug, som ligeledes kan blive solgt nede på havnen” siger Claus Berggren, der i den grad er positivt stemt overfor den nye helhedsplan.

”Det er exceptionelt”

Det samme er Udbyhøj Havns havnefoged Christian Heibel Godsk, der har fulgt byens udvikling på tæt hold. Havnefogeden, der har boet i byen siden 2001, glæder sig over udviklingen, og han er ikke mæt af byudvikling endnu.

”Den udvikling, vi har i byen lige nu, er helt igennem exceptionel. Det sidste år er der kommet fire ny butikker i byen, og det er grundet fremgang på havnen,” siger Christian Heibel Godsk.

”Jo mere der er kommet gang i havnen, jo færre til salg-skilte er der i byen, og dem der flytter hertil, gør det, fordi de gerne vil være her, og ikke fordi det er det eneste sted, de har råd til,” siger han videre.

Bliver helhedsplanen realiseret vil det medføre flere biler på vejene i denne lille landsby ved Randers Fjord, der har knap 200 indbyggere. Ifølge byens havnefoged skal der nok være nogle, der er modstandere af den øgede trafik, men langt de fleste i byen ser positivt på den kommunale helhedsplan.

Randers-politikeren Claus Berggren forventer at se resultater i Udbyhøj Havn i løbet af denne byrådsperiode.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *