Flere partier nedstemte et forslag til opstilling af censorer der kan måle forurening fra bilerne i Randers, til trods for at Randers Kommune slår sig op på at være en aktiv klimakommune. Næstformand for Miljø- og teknikudvalget i Randers byråd, Jens Peter Hansen stillede i januar i 2021 et forslag til opstilling af censorer i Randers by. Forslaget blev nedstemt, 16 stemmer imod, 15 stemmer for.

Af Nanna Jørgensen

Til trods for at sagen er et år gammel er Venstremand Jens Peter Hansen stadig ærgerlig over, at hans forslag til at opsætte de såkaldte CityProbes i Randers blev nedstemt. CityProbes kan blandt andet måle de PM2.5 partikler, som bilerne udleder når de kører rundt i byen.

Ifølge Jens Peter Hansen fra Venstre mangler de i byrådet viden omkring de PM2.5 partikler, som bilerne udleder når de kører.

”Vi skal vide, om vi har et problem. Lige nu ved vi ingenting,” siger han.

Med målinger fra CityProbes giver det byrådet mulighed for at se, om partikelforurening er et problem i Randers. Det er ifølge Jens Peter Hansen vigtigt for den almene sundhed hos borgerne i byen.

“Der er flere der dør af trafikken end i trafikken,” siger han.

Jens Peter Hansen mener at de 10.000kr. som opsætningen af CityProbes vil koste for de tre censorer er en lille pris at betale for at få større viden omkring partikelforurening i Randers.

Med den viden ville man ifølge næstformand Jens Peter Hansen kunne skride til handling, og måske søge om at indføre restriktioner i byen såsom miljøzoner.

Mangler undersøgelser før godkendelse

Socialdemokratiet stemte blandt andre partier imod forslaget om opsætning af CityProbes’ene.

Ifølge socialdemokrat og medlem af Miljø- og Teknikudvalget Karen Lagoni, manglede de flere undersøgelser omkring CityProbes, før de kunne stå inde for forslaget.

”Vi tager ikke beslutninger om noget, vi ikke har undersøgt,” siger Karen Lagoni.

Anker Boje der også er medlem af Miljø- og Teknikudvalget, kunne i januar ikke se meningen med at stemme for forslaget.

Anker Boje mener ikke, at der på det tidspunkt var reelle undersøgelser om CityProbes censoren virkede. Han mener derfor at man i byrådet skulle vente på resultaterne fra Århus Kommune, der har forsøgt sig med at opsætte CityProbes rundt om i byen.

”Der er flere der dør af trafikken end i trafikken”

Både Lagoni og Boje er positivt stemt for initiativet, de mener dog begge at der mangler flere oplysninger om CityProben inden de i byrådet bør afsætte midler til censorerne.

At Randers Kommune selv kunne have igangsat en undersøgelse for at få flere oplysninger, nævner de ikke noget om.

Inspiration fra Århus

Jens Peter Hansen stiller sig dog uenig. Ifølge ham var der gode indikationer fra Århus om, at de nye censorer var funktionsdygtige. Jens Peter Hansen udtaler at der blev opgraderet fra ca. 20 censorer til omkring 45 i Århus sidste år.

”Når Århus øger antallet, er det et tegn på, at de er tilfredse med dem,” mener han.

Han er derfor fortsat uforstående overfor den manglende opbakning til forureningsmålerne. Den lille pris for censorerne vil give indsigt i borgernes sundhed.

”Problemet er at folk dør af partikelforurening,” siger Jens Peter Hansen. ”Vi gør ingenting, for vi ved ikke, hvor vi er henne,” fortsætter han.

Selvom sagen er af ældre karakter, er den stadig højt prioriteret på Jens Peter Hansens to-do liste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *